Haklarında verilen hükümler Yargıtay tarafından bozulan Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek’in yeniden yargılandıkları davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Gazetecilerin tamamı hakkındaki ‘darbe’ suçlaması düştü.
“Örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçundan Nazlı Ilıcak’a 5 yıl 3 ay; Ahmet Altan’a 6 yıl 3 ay 18 gün; Fevzi Yazıcı’ya 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi. Yakup Şimşek’in ise beraatına hükmedildi. Ilıcak ve Altan’ın adli kontrolünün devamına karar veren mahkeme, Yazıcı’nın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. Söz konusu isimlerin tamamı, ‘darbe’ suçlamasyla 4 yıl ile 6,5 yıl arasında değişen sürelerde cezaevinde kalmıştı!
Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya Ahmet Altan katılmadı. Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve Fevzi Yazıcı’nın “örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçundan cezalandırılmalarını; Şimşek’in ise beraatını talep etti.
ANAYASA MAHKEMESİ’NİN İHLAL VERDİĞİ MADDEDEN CEZA
Ahmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, “örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçunun Anayasa’ya aykırı olduğunu, bu nedenle dosyanın AYM’ye gönderilmesini, AYM karar verinceye kadar da yargılamanın durdurulmasını talep etti. Mahkeme, Çalıkuşu’nun talebini yerinde görülmediğinden reddetti.
Esasa ilişkin savunmasını yapan Yakup Şimşek, “Gecikmiş de olsa adalet adalettir ve bence çok kıymetlidir.” dedi ve mütalaaya katıldığını belirterek beraatini talep etti. Fevzi Yazıcı ise, “Savcılık açıkça niyet okuyor ama bu bir şüphe. Şüpheden sanık yararlanır ve savcılığın bir şüphesi varsa bundan benim yararlanmam lazım.” dedi. Üzerine atılı suçu reddederek, hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını ve beraatini talep etti. Fevzi Yazıcı’nın avukatı Mesut Yazıcı, “AİHM’e göre tek başına suçlamaya dayanak yapılamaz denilen Bank Asya müşterisi olduğu için cezalandırılmak isteniyor. Atılı suçun unsurları oluşmamıştır, beraat istiyoruz.” diye konuştu.
NAZLI ILICAK: ORTADA BELGE YOK
Nazlı Ilıcak ise savunmasında, “Ortada talimat aldığımı, menfaat sağladığımı gösteren tek bir belge yok. Ben AK Parti’ye karşı gayrimeşru müdahalelere her zaman karşı çıktım. Tamamen gazetecilik kapsamsında Zekeriya Öz ile yaptığım röportaj ve röportajı süslemek için kullandığım kar topu fotosu nedeniyle Zekeriya Öz’ü aklamakla suçlanıyorum. Röportajın yapıldığı dönem Zekeriya Öz terör örgütü üyesi olarak bilinmiyordu. Dubai seyahatini Ali Ağaoğlu’nun finanse ettiği gerekçesiyle HSK tarafından açığa alınmıştı. Röportaj da buna ilişkindi.” dedi.
‘AİHM KARARI YOKMUŞ GİBİ DAVRANILIYOR’
Ahmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu ise şunları söyledi: “Müvekkil hakkında AİHM’in verdiği ihlal kararından mütalaada hiç söz edilmiyor. Böyle bir karar yokmuş gibi görüş bildirilmiş. Sayın savcı, Yakup Şimşek hakkındaki görüşünü haklı isabetli bir şekilde değiştirmiş. Demek ki burada hukukun gereğini yapabiliyor ama AİHM kararını görmezden geliyor. AİHM kararının uygulanması mahkemenizin görevidir. Dileriz ki mahkeme AİHM kararını uygular ve müvekkilin beraatına karar verir.”
Mahkeme, aranın ardından kararını açıkladı. “Örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçundan Nazlı Ilıcak’a 5 yıl 3 ay; Ahmet Altan’a 6 yıl 3 ay 18 gün; Fevzi Yazıcı’ya 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi. Yakup Şimşek’in ise beraatına hükmedildi. Ilıcak ve Altan’ın adli kontrolünün devamına karar veren mahkeme, Yazıcı’nın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. Söz konusu isimlerin tamamı 4 yıl ile 6,5 yıl arasında değişen sürelerde cezaevinde kalmıştı!